یکی از راههایی که به کمک آن نویسنده میتواند از چاپ و نشر کتاب خود مطمئن شود و با خیال راحت به تالیف کتاب خود بپردازد، قرارداد حق تالیف است. طی این قرارداد مولف و ناشر موظف به قبول تعهداتی میشوند که اگر این قرارداد به خوبی صورت پذیرد، هر دو طرف سود خواهند برد. اما قرارداد حق تالیف دارای پیچیدگی های خاص خود است که کمک یک وکیل تنظیم قرارداد میتواند فرایند کار را بسیار ساده تر کند. به همین خاطر در ادامه ی این نوشته به این نکته می پردازیم که قرارداد حق تالیف چیست و چه جزئیاتی دارد.
قرارداد حق تالیف، نمونه از حقوق مربوط به آفرینشهای هنری و ادبی است که طی آن مولف و ناشر موظف به پیروی از تعهداتی خواهند شد. در این قرارداد، نویسنده اقدام به تالیف یک کتاب خواهد کرد. در مقابل ناشر هزینه های چاپ، نشر و توزیع را بر عهده گرفته و بر اساس توافقات انجام شده، بخشی از سود حاصل از فروش کتاب به نویسنده پرداخت خواهد شد.
به طور کلی این نوع از قرارداد اصولا با نویسنه هایی بسته میشود که ناشر اطمینان زیادی از فروش آثار او داشته باشد. از سویی دیگر نویسنده ی معروفی که از فروش کتابهای خود مطمئن باشد و به عبارتی دیگر سابقه اش درخشان به نظر برسد، تمایل چندانی برای انعقاد اینگونه قراردادها نخواهد داشت به این خاطر که مجبور میشود تا بخشی از سود خود را به ناشر بدهد. به همین خاطر این شکل از قرارداد اصولا برای نویسندگان تازه کار جذابتر است. اما چه نویسنده باشید و چه ناشر، بایستی به طور کامل با جنبه ها مختلف این شکل از قرارداد آشنا شوید.
تعهدات نویسنده در قرارداد حق تالیف
یکی از سوالاتی که ایجاد میشود این است که تعهدات نویسنده در قرارداد حق تالیف چیست؟ این تعهدات بر اساس نوع قرارداد متفاوت خواهد بود و یک وکیل مناسب میتواند در تنظیم آنها کمک شایانی به شما کند.
یکی از مهمترین تعهدات نویسنده این است که کار را در موعد مد نظر به انجام برساند، فایل نهایی بایستی عاری از غلط باشد و کاملا ویراست شده به ناشر تحویل داده شود. اگر هم مالکیت اثر مذکور با نویسنده نباشد، بایستی مجوزهای مورد نیاز را از نهادهای مرتبط دریافت کند و ناشر هیچ مسئولیتی در این مورد نخواهد داشت.
همچنین اگر اثر تالیف شده، نیاز به اصطلاحاتی داشته باشد (که عمدتا این اصطلاحات از سوی سازمان ارشاد تحمیل میشود) نویسنده بایستی تغییرات را ایجاد کند. اما یکی از نکات مربوط به قرارداد حق تالیف چیست؟ این که نویسنده اجازه ی انتشار بخش خاص یا تمام کتاب را نخواهد داشت بلکه این کار به طول کامل توسط انتشارات انجام میشود.
تعهدات ناشر در قرارداد حق تالیف
بسته به این که مفاد قرارداد بین ناشر و نویسنده چگونه است، ناشر موظف است که 3 ماه بعد از دریافت کتاب از سوی مولف، کارهای مربوط به چاپ، نشر و توزیع را به انجام برساند. این وظایف شامل صفحه آرایی و طراحی جلد، فیپا، اخذ مجوز چاپ، چاپ، صحافی، کارهای اداری و … است. کلیه ی هزینه های این مراحل با ناشر بوده و بیشتر سود حاصل از فروش کتاب نیز به ناشر میرسد.
سخن پایانی
خوب است بدانید که قراردادی که بین ناشر و نویسنده منعقد میشود، دارای پیچیدگی های خاص خود است. برای مثال آیا نشر مجدد کتاب باز هم در انحصار همان ناشر خواهد بود؟ مسئولیت تایپ کتاب را چه کسی بر عهده میگیرد؟ آیا طراحی گرافیک هم باید از سوی مولف صورت پذیرد؟ شکل تسویه حساب با مولف چگونه است و دهها سوال دیگر. در همین راستا بهتر است که از یک وکیل تنظیم قرارداد کمک بگیرید تا سود دو طرف قرارداد حفظ شود. ما اینجا در وکیل راحمی آماده ی بررسی کلیه ی قراردادهای حق تالیف هستیم تا فرایند تالیف و انتشار کتاب از سوی نویسنده و ناشر به بهترین شکل ممکن انجام شود.