پیمانکار و کارفرما از جمله اصطلاحاتی است که در دنیای ساختمان سازی به دفعات شنیده میشود. در واقع بسیاری از افراد هستند که با وجود داشتن ملک یا زمین، توان یا زمان انجام عملیات ساخت و ساز را ندارند و انجام آن را به فرد دیگری میسپارند. برای انجام این کار و برای جلوگیری از ایجاد اختلاف نیاز به درخواست تنظیم قرارداد وجود دارد. در واقع طی قرارداد ساخت و ساز مشخص میشود که کارفرما و پیمانکار هر کدام چه تعهداتی دارند. به دلیل اهمیت بسیار زیاد این موضوع در این نوشته قصد داریم به این نکته بپردازیم که قرارداد ساخت چیست؟
قرارداد ساخت و ساز به این معناست که کارفرما ساخت یک سازهی عمرانی را با شرایط، وجه و مدت مشخص به یک شخص حقیقی یا حقوقی که پیمانکار نامیده میشود، خواهد سپرد. ممکن است کارفرما بخش یا تمام ارکان مربوط به پروژه را به پیمانکار بسپارد. فرایند ساخت و ساز شامل مراحل مختلفی است مانند عملیات تخریب، گودبرداری، بتن ریزی، بالا بردن اسکلت، قالب بندی، ساختن محوطه، اجرای نمای ساختمان و … . تمام این موارد دارای جزئیات بسیاری است که بایستی در قرارداد ساخت و ساز درج شود. به همین خاطر نیاز است که از یک وکیل مجرب برای تنظیم قرارداد استفاده کرد.
به بیانی دیگر، قرارداد ساخت و ساز، بستری است که طی آن سرمایه های مادی و معنوی کارفرما و پیمانکار با یکدیگر ادغام شده و سود حاصله از این مشارکت به هر دو اختصاص خواهد یافت. ممکن است این قرارداد برای ساخت یک ساختمان جدید یا بازسازی بافت های فرسوده ی شهری باشد.
در قرارداد ساخت و ساز بایستی به چه نکاتی توجه کرد؟
پیش از هر چیزی باید این سوال را پرسید که قرارداد ساخت و ساز چیست؟ در واقع شرح قوانین مربوط به قرارداد ساخت و ساز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چرا که هر گونه اشتباه میتواند برای طرفین اختلافات و ضررهای زیادی را رقم بزند.
یکی از نکاتی که بایستی به آن توجه کرد، واقعی بودن سند ملک است. پیمانکار بایستی از واقعی بودن سند اطمینان حاصل کند در غیر این صورت اگر مشکلی در ساخت و ساز رخ دهد، امکان پیگیری دعاوی وجود نخواهد داشت. حتی بایستی نحوه سند زدن ملک نیز مشخص و معین باشد. انجام این کار سبب میشود تا در صورت بروز اختلاف بین دو طرف، دادگاه قادر به ریشه یابی موضوع باشد.
اما یکی دیگر از جزئیات مربوط به قرارداد ساخت و ساز چیست؟ این که هزینه های مربوطه و شکل و شیوه های پرداخت نیز به شکل کامل مشخص شود. سایر جزئیات مانند:
• زمان شروع شدن ساخت و ساز
• شرایط تاخیر در پروژه
• شرایط فسخ
• ضمانت اجرایی برای حسن انجام کار
• زمان پایان ساخت و ساز
• و …
نیز بایستی به طور کاملا واضح و جامع مورد بررسی قرار گیرد.
تعهدات کارفرما چیست؟
بر اساس قرارداد ساخت، کارفرما موظف است تا ساختمان یا زمین را در موعد مقرر به پیمانکار تحویل دهد. همچنین باید ثابت کند که ملک وی در بازداشت یا رهن نیست. کارفرما بایستی بخشی از ملک خود را به نام پیمانکار بزند تا وی بتواند امور قانونی و اداری را به تنهایی انجام دهد. پرداخت نصف هزینه ی سند و تمام مبالغ مربوط به ملک تا پیش از تحویل آن به پیمانکار نیز بر عهده ی کارفرماست.
تعهدات پیمانکار چیست؟
اما تعهدات پیمانکار یا سازنده طبق قرارداد ساخت و ساز چیست؟ پیمانکار بایستی کلیه ی جوازهای مورد نیاز برای ساخت و ساز را اخذ نماید. همچنین پس از تحویل ملک از کارفرما، پرداخت هزینه هایی مانند آب و برق نیز بر عهده ی پیمانکار است. پیمانکار بایستی کلیه ی امکانات مورد نیاز برای ساخت ملک را تامین کرده و ساختمان را در همان زمانی که در قرارداد درج شده به پایان برساند. همچنین کیفیت ساخت هم بایستی مطلوب و بر اساس استانداردها باشد.
سخن پایانی
تا به این جای کار مشاهده کردیم که قرارداد ساخت و ساز چیست و همچنین دیدیم که این قرارداد از ظرایف بسیاری برخوردار است. به همین خاطر پیشنهاد میکنیم که برای تنظیم قرارداد حتما از وکلای مجرب استفاده کنید تا از بروز اختلاف و ضرر جلوگیری شود. حتی وکیل آنلاین نیز میتواند در این موارد بسیار مفید باشد و در زمان شما صرفه جویی کند.